Sudarea robotizata cu arc electric



Carte - Sudarea robotizata cu arc electric



Cere oferta pret

Introducere


Carte - sudarea robotizata cu arc electric - Nicolae Joni, Nicolae Trif Dezvoltarea sudarii, ca proces tehnologic esential pentru industria ultimelor decenii este puternic marcata de mecanizare si automatizare.
Era firesc ca un asemenea proces, caracterizat prin oboseala, monotonie si nocivitate ridicata sa beneficieze de avantajele automatizarii flexibile - robotizarea.
Inlocuirea operatorilor umani de catre roboti reprezinta actualmente unica modalitate de a asigura o buna calitate, concomitent cu reducerea costurilor de fabricatie.

Numai complexitatea deosebita a sudarii cu arcul electric - se apreciaza ca acest proces este descris complet de cca. 45 de parametri - a facut ca primele succese industriale pe plan mondial ale robotizarii sudarii MIG/MAG sa apara abia la inceputul anilor '80.
In Romania, pe fondul demararii intensive a preocuparilor de robotica initiate de colectivele de la Timisoara si Bucuresti, au existat realizari remarcabile inca din deceniul al noualea in ce priveste sudarea robotizata sub forma primelor aplicatii ale robotilor industriali la sudare si procese conexe.
Abia dupa 2000 au fost insa inregistrate si in tara noastra aplicatii industriale in numar mare si in situatii tehnologice complexe.


Continut


Lucrarea trateaza unitar si documentat ambele laturi ale procesului de sudare robotizata cu arcul electric.
Dupa prezentarea bazelor teoretice si a modului de aplicare a proceselor de sudare cu arcul electric, autorii descriu structura, modul de actionare, cinematica si modul de comanda al robotilor.


Pornind de la caracterul puternic interdisciplinar al sudarii robotizate, se cauta in acest fel ca ambele categorii de utilizatori sa fie informati cu notiunile necesare : sudorii - cu principiile roboticii, iar roboticienii cu elemente de tehnica sudarii.
Sistematizarea si analiza unitara a unor aspecte cum ar fi structura cinematica a sistemelor, tehnologia complex robotizata, configurarea optimizata a sistemelor robotice, elemente de proiectare a structurilor sudate pentru a permite accesul robotilor, adaptivitatea acestora prin dotarea cu o varietate de senzori (tactili, optici, laser, de proximitate etc) permit intelegerea profunda si facila a fenomenelor care guverneaza sudarea robotizata .

O parte importanta a cartii trateaza principiile teoretice si realizarile practice ale unor procedee moderne de mare productivitate ale sudarii in mediu de gaz protector, ca sudarea cu arc pulsat, cu electrod banda, cu doua sarme in tandem, in medii de gaze speciale, precum si un procedeu de mare perspectiva, sudarea LaserHibrid, care imbina mai ales avantajele celor doua procedee tehnologice pe care le ingemaneaza.


Autori


Autorii sunt specialisti recunoscuti ai robotizarii proceselor de sudare cu arcul electric, activand sustinut inca de la inceputul anilor '80 in domeniile interdisciplinare ale conceptiei, realizarii, introducerii in industrie si evaluarii performantelor sistemelor robotizate.


Public tinta


Lucrarea se adreseaza atat specialistilor din domeniul sudarii, cercetatorilor, inginerilor mecanici, studentilor de la sectiile si facultatile de utilajul si tehnologia sudurii, cat si tuturor specialistilor din mecatronica / robotica, doritori sa-si aprofundeze cunostintele legate de una dintre principalele aplicatii industriale ale robotilor de astazi .